Vitamin ve mineraller vücudun ihtiyaç duyduğu önemli gereksinimlerdir. Çoğu kişide görülen ve önemsenmeyen C vitamini eksikliği, hemen olmasa da zamanla etkilerini göstermeye başlar. Kötü beslenme, alkol tüketimi, sigara tüketimi, metabolizmaya bağlı unsurlar bu eksikliğe sebep olarak gösterilebilir.
C vitamini, içerdiği yüksek miktarda antioksidan sayesinde enfeksiyon hastalıkları ve kanser gibi ciddi hastalıklara karşı koruma sağladığı gibi bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı olur. Aynı zamanda cilt dokusunun yenilenmesinde ve yaraların onarımında oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Askorbik asit olarak bilinen C vitamini sadece gıdalardan elde edilebilse de beslenmenin dengesizliği sebebi ile yetersiz kalabilmektedir. Bu gibi durumlarda C vitamini takviyesi almak sağlığınızı korumak için uygulayabileceğiniz öncelikli ve önemli yöntemler arasındadır.
Dengesiz beslenme, sağlıksız besin tüketimi, alkol ve sigara tüketimi gibi faktörler C vitamini eksikliğinde yaygın olarak bilinmektedir. C vitamini eksikliği belirtilerinin ortaya çıkması bazı durumlarda aylar alabilirken bazı durumlarda ise daha kısa bir sürede etkilerini göstermeye başlamaktadır. C vitamini eksikliği belirtileri;
Pürüzlü, Kaba Cilt: C vitamininin başlıca eksikliği vücudun uyluk, kollar veya kalça gibi bölgelerinde küçük sivilce benzeri semptomların oluşmasına sebep olabilmektedir. Ancak bu semptomlar C vitamini eksikliği teşhisi için yeterli değildir.
Kıl Yapısında Bozukluk (Tirbuşon): Vücutta oluşan vitamin eksikliği sebebiyle vücut kılları anormal bir şekilde çıkabilmektedir. Bükülmüş, kıvrılmış ya da tirbuşon şeklinde görülebilmektedir. Bu kıllar sağlıksız olduğu için dökülme olasılığı yüksektir ve bu sebeple tespit edilmesi zor olabilmektedir.
Parlak ve Kızıl Saç Kökleri: Saç kökleri az bilinse de küçük kan damarları içerir. Vücutta oluşan C vitamini eksikliği sebebiyle bu damarlar parçalanabilmekte ve saç köklerinin etrafında parlak kırmızı kan lekeleri oluşturabilmektedir.
Kuru Cilt: Askorbik asit, bilinen yaygın adıyla C vitamini cilt yenilenmesi ve onarımında oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Bu vitaminin eksikliği ile ciltte kuruma, zarar görme gibi semptomlar gözlenebilmektedir. Ancak bu semptomlar tek başına C vitamini eksikliği teşhisi için yeterli değildir.
Kolay Morarma: C vitamini eksikliği kan damarlarının zayıflamasına sebep olmaktadır, bunun akabinde morluklar meydana gelebilir.
İyileşme Süreci: Askorbik asit vücudun en temel ihtiyaçlarından olduğu gibi aynı zamanda sağladığı en önemli özelliklerden birisi ise cilt onarımı ve iyileşme sürecini hızlandırmasıdır. Bu vitaminin eksikliği doku oluşumunu kısıtlayarak yaraların daha yavaş iyileşmesine sebep olur. Bu semptom Askorbik asit eksikliğinin ileriki safhalarında görüldüğünden ilk belirtiler arasında değildir.
Eklem Ağrıları ve Şişlikler: C vitamini eksikliği kişinin şiddetli eklem ağrıları yaşamasına sebep olmaktadır. Bu semptomun ileri düzeylerinde eklemlerde kanamalar, ağrı dolu şişlikler meydana gelebilmektedir.
Zayıf Kemikler: C vitamini kemik gelişimi ve oluşumu için oldukça önemlidir. Bu vitamininin yeterli düzeyde karşılanmaması zayıf ve kırılgan kemik yapısının oluşmasında etkili olabilir.
Diş Eti Hassasiyeti ve Diş Kaybı: Askorbik asit eksikliği diş hassasiyetini arttırarak diş etinde kanamalar yaşanmasına ve ileriki düzeylerde diş kaybı yaşanmasına sebep olabilmektedir.
Bağışıklık Sisteminde Zayıflık: C vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve dengeli çalışması konusunda oldukça etkilidir. C vitamini eksikliği bağışıklık sisteminin zayıflamasına sebep olurken, enfeksiyon riskini ve ciddi bulaşıcı hastalıklarla karşı karşıya gelme riskini arttırmaktadır.
Demir Eksikliği Anemisi: Saymakla bitmeyen belirtilerden bir diğeri ise demir eksikliği anemisi riskidir. C vitamininin eksikliği vücuttaki demir emilimini azaltmakta ve kanama olasılığını arttırmaktadır.
Ruh Hali Değişimleri, Yorgunluk: Görülen en yaygın belirtiler arasında yorgunluk, kötü ruh hali yer almaktadır. Ancak bu belirtileri yapacağınız C vitamini takviyesi veya sağlıklı beslenmeyle engelleyebilirsiniz.
Dengesiz Kilo Artışı: C vitamini eksikliği vücut yağının artmasıyla ilişkilendirilmiştir ancak bu problem tek başına C vitamini eksikliğini teşhis edememektedir.
C vitamini, diğer adı ile Askorbik asit eksikliği genellikle gıdalardan alınması tavsiye edilen ancak gereken durumlarda dışarıdan takviye edilebilecek en önemli vitaminlerden birisidir. Sağlıklı ve dengeli beslenmemenin yol açtığı C vitamini eksikliği zamanla halsizlik, kuru cilt, kötü ruh hali, diş eti hassasiyeti gibi semptomlarla kendini belli eder. Bağ dokusunun en önemli bileşenlerinden olan C vitamini, kolajen oluşumunda önemli bir rol oynamaktadır. Başka bir deyişle, vücudun işleyişi için son derece önemli bir ihtiyaçtır. Uzun süre eksikliğinin devam etmesi sonucunda gündelik hayatı kötü etkileyen semptomlar ve belirtilerle yaşam kalitesini düşürebilmektedir. Bağışıklık sistemi ve diğer biyolojik aktiviteler için oldukça önemli bir role sahip olan C vitamini mümkün olduğunca düzenli olarak alınmalı, beslenmenin yetersiz olduğu durumlarda ise C vitamini takviyesi ile desteklenmelidir.
Askorbik asit eksikliği beslenmenin dengesiz ve sağlıksız yapılmasından kaynaklı olarak, bu durumun en az 3 ay boyunca aynı şekilde devam etmesiyle oluştuğu görülmektedir. Gıdalar bu vitamin için en önemli kaynak olurken, gıda alımının sağlıklı bir şekilde yapılmaması gibi durumlarda vitamin takviyesi ile mutlaka desteklenmelidir. Askorbik asit eksikliğini önlemek için sebze ve meyve tüketimini arttırmanız ve düzenli beslenme programı oluşturarak bu plana uymanız gerekmektedir.
Öncelikle bir vitaminin eksikliğinin tespit edilmesinin en iyi yolu, bir doktor aracılığı ile yapılacak testlerden geçmektedir. Ancak bazı belirtiler sayesinde vücutta olanı biteni kısmen olsa da anlamak mümkündür. C vitamini eksikliği belirtileri konusunda verilebilecek bazı örnekler;
İskorbüt, bilinen diğer adı ile skorbüt, C vitamini eksikliğinde görülen en yaygın ve belirgin hastalıktır. Vücudun yeterli miktarda C vitamini alamaması ile oluşur. Doku bozulması, anemi, halsizlik ve diş eti rahatsızlıkları gibi belirtiler ile kendini gösterebilmektedir. Doğru beslenme ve vitamin takviyesi ile bu sorun halledilebilir olsa da mutlaka bir doktora danışılması gerekmektedir.
Bu hastalık ağızdan alınan veya enjeksiyon aracılığı ile C vitamini takviyesi ile tedavi edilebilmektedir. Düzgün ve sağlıklı beslenerek bu hastalıktan korunabilmeniz mümkündür. Doktorunuzun onayı ile öğünlerinizi C vitamini takviyesi ile destekleyebilirsiniz. Hızlı bir tedavi olduğu gibi iyileşme süreci de aynı orantıda işlemektedir.
Bu vitaminin eksikliği yukarıda verilen birçok belirti ile tespit edilebilir. Genellikle cilt veya diş eti rahatsızlıkları olarak karşılaşılmaktadır. C vitamini düşüklüğü bir doktor teşhisi ile kesin olarak belirlenebilir ve tedavi süreci hızlı bir şekilde başlatılabilir. Çocuklarda iskelet röntgeni, iskorbüt hastalığının teşhisi konusunda yardımcı olabilmektedir. Bu teşhis yönteminde belirtiler genellikle dizde ve uzun kemik uçlarında görülebilmektedir.
Vitamin eksikliği, ruh halindeki dengesizlikten, diş eti hassasiyeti artışından, cilt yüzeyinde oluşan pürüz ve kuruluktan anlaşılabilmekle birlikte mutlak bir teşhis için bir doktora başvurmak gerekmektedir.
C vitamini eksikliği gıdalar yardımı ile kolaylıkla giderilebilmektedir, ancak beslenmenin düzensiz olduğu zamanlarda ek olarak vitamin takviyesi alınabilir. C vitamini takviyesi destekleyici olduğu gibi suda çözünen yapısından dolayı kolayca tüketilebilmektedir. Vitamin değerleriniz dengeye girmeye başladığında takviye alımını durdurabilir, sebze ve meyve gibi besin değeri yüksek, vitamin ve mineral deposu gıdalar ile devam edebilirsiniz.
Bu ve bunun gibi birçok gıda yardımı ile vitamin ihtiyacınızı karşılayabilmeniz mümkündür. Sağlıklı beslenme ve doktor tavsiyesi durumunda alacağınız takviyeler ile kısa zamanda iyileşebilir ve günlük hayatınızın kalitesini yükseltebilirsiniz.