×

Hamama Gitmenin Faydaları Nelerdir?

Türk hamamı, kişisel hijyen ve temizliğin yanı sıra, kültürel açıdan da oldukça önemli bir aktivitedir. Yaygın banyo ritüellerinden farklı olarak, Türk hamamı bireysellik faktörünü denklemden çıkarır ve neşeli sohbetlerin edildiği bambaşka bir ortam yaratır. Eğlenceli bir aktivite olmasının yanı sıra oldukça faydalıdır. Gelin, sizler için hazırladığımız bu yazıda hamama gitmenin faydalarına bakalım!

Hamama Gitmenin Faydası Nedir?

Toksinleri vücuttan atar

Buhar odaları, saunalar, Türk hamamı ve vücudu sıcak bir ortama sokan her türlü tesis detoks etkisi yaratır. Hamama gittiğinizde artan vücut sıcaklığınız, vücudunuzun ateş tepkisini harekete geçirir, vücudunuz enfeksiyon altında olduğunu varsayar ve karşılığında bağışıklık sisteminizi güçlendiren daha fazla beyaz kan hücresi üretilir. Aynı şekilde genel olarak terleme eylemi de vücut için faydalıdır. Türk hamamı, vücuttaki dolaşımı iyileştiren ve organlarda, kanda ve dokularda bulunan toksinleri ve zararlı kimyasalları uzaklaştıran terlemeyi teşvik eder. Ayrıca vücuttaki fazla tuzu atarak şişkinliği giderir ve metabolizma hızını artırır.

HSP (Isı şok protenleri) sayısını arttırır

Düzenli olarak hamama gitmek ısı şok protenleri anlamına gelen HSP sayısını arttırır ve uzun vadede vücuda önemli faydalar sağlar. Vücut, termal bir ortam algıladığı anda bu proteinleri üretmeye başlar. Bu proteinler, hasar görmüş hücreleri onarıcı ve iyileştirici bir güce sahiptir. Hamam sayesinde artan HSPler, DNA onarımına, kök hücrelerin etkinleştirilmesine ve hatta tümör oluşumu riskinin azaltılmasına yardımcı olur. Tüm bunların yanı sıra , yapılan araştırmalar, HSP'lerin ayrıca tip 2 diyabetin önlenmesi ve yönetiminde önemli bir rolü olduğunu ortaya çıkarmıştır Çünkü, Türk hamamında üretilen HSP'deki artış, insülin duyarlılığını uyaracak ve insülin direncini düzeltmeye yardımcı olacaktır.

Cildi arındırır

Türk hamamı hem sağlık açısından hem de estetik açıdan birçok avantaj sunar. Hamamdaki ısı, ciltteki gözenekleri açar ve terleme yoluyla vücudun toksinlerden kurtulmasına yardımcı olur, terleme eylemi cildin yenilenmesini uyarır. Türk hamamından sonra ciltte meydana gelen değişiklikler hemen fark edilir, vücudun ölü deri tabakasını atılır ve cilt daha parlak bir hal alır. Düzenli olarak hamama gitmek, cilt elastikiyetini iyileştirerek gençleştirici bir etki yaratır.

Zihinsel ve fiziksel rahatlama sağlar

Türk hamamı, egzersize benzer bir etkiye sahiptir ve vücudun hem zihinsel hem de fiziksel olarak stres atmasına yardımcı olur. Yüksek ısı, kas gerginliğini gevşeterek sizi rahatlatırken, artan kan dolaşımı beyin hücrelerini besler.

Hamama Ne Sıklıkla Gidilmelidir?

Sağlık sektöründe çalışan uzmanlar, düzenli olarak hamama gitmenin kişiye birçok avantaj sunacağını belirtmektedir ancak buradaki önemli nokta aşırıya kaçmamaktır. Haftada bir veya iki kez hamama gitmek,uzun vadeli etkiler elde etmenizi sağlayan faydalı bir rutin oluşturabilir. Hamama gitmeyi günlük hayatınıza dahil etmenin en kolay yolu tesisin yakınında bir yerde ikamet etmektir. Türkiye'deki pek çok merkez, kolayca alışkanlık kazanmanıza yardımcı olacaktır.

Türk Hamamı mı Sauna mı?

Zaman zaman kafa karışıklığına sebep olsa da sauna ve hamam, çok farklı iki tedavi yöntemidir ancak aynı zamanda ortak noktaları da vardır.

Her iki yöntem de yüksek terleme nedeniyle cildi arındırır, lenfatik sistemi canlandırarak toksinlerin ve fazla yağların atılmasına yardımcı olur, doku yenilenmesini destekler, cildi daha dirençli hale getirir, vazodilatasyon sayesinde kan basıncını düzenler ve kan damarlarına karşı yoğun bir antrenman eylemi gerçekleştirir. Seanslardan sonra yapılan soğuk duşlar ise vücutta termal dengeleme yapılmasını sağlar.

Sauna tamamen ahşapla kaplı, banklarla donatılmış kuru bir ortam iken, Türk hamamı ıslak ve mermer bir zemindir. Saunada ısı bir soba tarafından üretilir ve sıcaklıklar yaklaşık 50° ile yaklaşık 85° arasında değişirken, Türk hamamında ısı radyanttır, yani duvarlardan buhar sayesinde yayılır. Saunada nem yok denecek kadar az (maksimum %10/15'e ulaşabilir) ve ısı kuvvetli ve kuru iken, Türk hamamında ısı çok yüksektir (%90/100) ve zemin seviyesinde 20/25°C'lik  , göbek taşında 40-45 derecede bir sıcaklık görülür.

Sonuç olarak baktığımızda Türk hamamının birçok avantaj sunduğunu söylemek mümkündür. Özellikle mermer hamamlar, ziyaretçilerin sosyal aktiviteler yapabileceği ve hoş sohbetler edebileceği oturma alanları sunmaktadır. Bu hamamların sıcak ve buharlı ortamı vücudun yeni hücreleri üretmesini, hasarlı hücreleri iyileştirmesini, vücudu detoksifiye etmesini, insülin direncini yönetmesini ve önemli proteinlerin üretimini tetikler. Türk hamamı ayrıca zihni sakinleştirir, kasları gevşetir, ölü deriyi uzaklaştırır ve hiperpigmentasyonu iyileştirir.

WhatsApp Destek